Formula 1 je kraljica motošporta in razburljiva dirka

Formula 1 je že nekaj desetletij izjemno zanimiv in razburljiv šport, kjer se dogajajo dramatične dirke in je najvišja kategorija motošpota, ki je vse bolj priljubljena. Vsi dirkači si želijo nekoč dirkati v tej kategoriji a le redkim uspe in ti so najboljši. Formula 1 se dogaja že od leta 1950 in je že od takrat postala ena najbolj pomembnih dirkaških panog na svetu. Ta tekmovanja vodi Mednarodna avtomobilistična zveza. Eno sezono sestavlja 21 dirk v različnih državah. Dirke so označene z oznako Grnad Prix, kar pomeni velika nagrada tistega dirkališča. Vsaka sezona se odpre v Avstraliji, konča pa se v Abu Dhabiju.

Formula 1
Formula 1 ima glavna dirkališča v Evropi, vendar se tekme odvijajo tudi na drugih celinah, zato povezujejo s tem ves svet. Dirke so tako tudi v Ameriki, Braziliji, Rusiji, Singapurju, Maleziji, na Japonskem in še marsikje. Gledalci, ki gledajo te tekme so izjemno privrženi temu športu in določnim dirkačem ter znamkam avtomobilov, ki dirkajo v tej kategoriji. Tudi oglaševalci radi oglašujejo na teh dirkah, vendar so cene vrtoglave visoke, kot tudi vstopnice in samo dirkanje, avtomobili ter ekipe zato ta šport velja za najdražjega na svetu.
Formula 1 je tako drag šport, da ga prenašajo samo največje televizijske hiše, ki si lahko privoščijo avtorske pravice. Vendar je od pandemije naprej bankrotiralo več ekip. Formule so značilni dirkalniki, ki imajo prav posebno obliko in so zato izjemno prepoznavni. Najstarejša znanka, ki sodeluje v tem tekmovanju je gotovo Ferrari, ki je tudi zajemno prepoznaven in eden najboljših.
Formula 1 je enosed, ki doseže tudi do 300 km/h, kar so izjemne in nevarne hitrosti, zato je doživelo hude poškodbe in celo smrt kar nekaj tekmovalcev. Dirkač mora imeti licenco, da lahko sploh pelje tak avtomobil na dirki. Med samimi avtomobili je huda konkurenca, vendar nekateri dominirajo in so več ali manj vedno med prvimi. Brez konkurenčnega avtomobila tudi dober dirkač ne more narediti ničesar. V tej panogi je kar nekaj izjemnih voznikov in legend, ki se jih bodo navijači za vedno spominjali.