Kakšne so cene zobnih implantatov v Sloveniji

Slabi in obrabljeni zobje, izpadanje zob, nezanesljiv ugriz, brezzobost, krvavenje dlesni … Vse to so težave, s katerimi se v zadnjem času srečuje vse več ljudi. So tudi vam te tegobe dobro poznane? Brez skrbi, zobni implantati (Ljubljana, Maribor …) vam lahko pri tem učinkovito pomagajo. V nadaljevanju vam predstavimo, zakaj so zobni implantati odlična izbira za vse, ki se želijo samozavestno in brezskrbno smejati.

Zobni implantati

So zobni implantati in magnetna resonanca združljivi? Preverite v našem članku.

Kaj so zobni implantati?

Za začetek pa smo se odločili, da vam predstavimo, kaj sploh so zobni implantati ter v kakšne namene se jih lahko uporablja. Gre za zobne vsadke, ki izgledajo kot nekakšni vijaki in so narejeni iz kovine titana. Dolgi so med osem in 16 milimetrov, po svoji obliki in biomehanskih značilnosti pa so najbolj podobni pravemu zobu oziroma lahko celo nadomeščajo zobno korenino. Iz tega vidika ne preseneča, da spadajo zobni implantati danes med najsodobnejše načine zdravljenja brezzobosti ter ohranjanja zobovja.

Za katere namene se lahko uporabljajo?

Njihova prednost je predvsem ta, da se lahko uporabljajo v različne namene. Kot že omenjeno so idealna rešitev za ljudi, ki se soočajo z brezzobostjo oziroma ljudi, ki imajo manjkajoče zobe. Ti so lahko posledica različnih vzrokov, do njih lahko pride na primer zaradi nesreče, kariesa, parodontoze ali pa preprosto slabih genov, zaradi katerih so zobje preslabi. Kakršen koli že je vzrok za manjkajoče zobe, pa je vsekakor želja vsakega pacienta, ki se sooča s tem ta, da lahko normalno žveči in grize, ter da vsaj v določeni meri ohrani zdrave zobe in se počuti privlačno. Tukaj pridejo v poštev ravno zobni implantati, ki lahko odlično nadomestijo zgolj en manjkajoč zob, lahko pa so tudi nadomestek za več zob ali celo nadomestijo vse zobe v čeljusti.

Poleg nadomeščanja manjkajočih zob, se zobni vsadki odlično ujemajo tudi z zobnimi protezami, katerim nudijo ustrezno podporo. Služijo pa lahko tudi kot nastavek za nadaljno zobno protetiko. Hkrati poskrbijo še za to, da se pacientom, ki so imeli prej slabe ali manjkajoče zobe, povrne funkcija žvečenja ter izboljša govor. Povrh vsega pa imajo zobni implantati tudi estetsko funkcijo in omogočajo čudovit nasmeh. S pomočjo zobnih implantatov lahko namreč zobje dobijo popolnoma nov videz in lepšo obliko, prav tako pa so tudi bolj beli in ravni.

Prednosti zobnih implantatov

To pa še ni vse, poleg raznolike namembnosti, se zobni vsadki ponašajo tudi s številnimi prednostmi. Med njimi zagotovo velja izpostaviti to, da se lahko z njimi popolnoma ohrani vso preostalo zdravo zobovje. To pomeni, da pri nadomeščanju zob z implantati ni potrebno brušenje sosednjih zob, kot je to potrebno pri klasičnih zobnih mostičkih ali protezah. Tako lahko tudi z uporabo zobnih implantatov ohranite sosednje zobe nepoškodovane, kar lahko dolgoročno izboljša tudi vaše oralno zdravje.

Zobni implantati – Ljubljana in Maribor ponujata dobre možnosti.

Zobni implantati Ljubljana so prav tako izredno vzdržljivi in trpežni, trajajo pa lahko vse življenje kadar zanje skrbite z dobro ustno higieno in rednimi kontrolami pri zobozdravniku. Za razliko od protez so nameščeni v čeljustno kost in so kot naravna korenina. To jim omogoča stabilnost, v ustih se ne premikajo in so neopazni. Pacientom prav tako ne povzročajo bolečin ali alergijskih reakcij, žvečenje in prehranjevanje z njimi pa je popolnoma običajno. Prednost zobnih vsadkov je še ta, da se lahko biokompatibilna kovina titana, iz katere so narejeni, v procesu osteointegracije povsem zaraste s čeljustno kostjo zato zobni implantati v ustih ne delujejo kot tujek. Zaradi tega so posledično zobni vsadki primerni praktično za vse, tudi za tiste, ki imajo občutljive dlesni ali čeljust. Je pa seveda pogoj, da imajo kandidati za zobne vsadke ustrezno ustno higieno in dobro ustno zdravje ter, da imajo zadostno količino kosti, na katere se lahko potem pritrdijo zobni implantati.

Ali so zobni implantati in magnetna resonanca združljivi?

Kljub vsem zgoraj naštetim prednostim zobnih implantatov, pa imajo vsi pacienti, ki se soočajo s težavami zob, še vedno določene pomisleke. Med njimi je zagotovo tudi pomislek: zobni implantati in magnetna resonanca. Ker so zobni vsadki narejeni iz kovine titana, so namreč številni mnenja, da je lahko kovina v ustih nevarna in da lahko določene stvari celo onemogoča.

Sprašujejo se predvsem, kako sovpadajo zobni implantati in magnetna resonanca, oziroma če je v primeru zobnih vsadkov sploh še mogoče hoditi na tovrstne preglede. Pri zobnih protezah namreč velja, da jih je potrebno pred magnetno resonanco odstraniti, prav tako velja tudi za vso ostalo kovino in nakit. Ampak zobozdravniki, ki se ukvarjajo s vstavljanjem zobnih vsadkov zatrjujejo, da so zobni implantati in magnetna resonanca popolnoma združljivi, saj biokompatibilna kovina na magnet ne vpliva negativno, prav tako pa se implantati zrastejo s čeljustno kostjo.

Kako se vstavi zobne implantate?

Zdaj, ko smo razčistili vse prednosti in dvome glede zobnih vsadkov, pa zagotovo vse zanima tudi, kakšen je postopek vstavljanja zobnih vsadkov oziroma implantatov. Tukaj je najprej potrebno poudariti, da gre za zobozdravstveni postopek, ki je enostaven in hiter ter skorajda neboleč, okrevanje po njem pa je običajno brez težav.

Vas zanima, kakšne so cene implantatov v Sloveniji?

Postopek vstavljanja zobnih implantatov se, tako kot vsi ostali zdravstveni postopki, začne z osnovnim pregledom, ki je namenjen predvsem temu, da se pacient pogovori z zobozdravnikom ali kirurgom ter zobnim tehnikom, ki bodo kasneje opravili poseg. Ker ima vsak posameznik drugačne zobe in potrebe po zobnih vsadkih, je nato potrebno tudi, da se pripravi ustrezen protetični načrt. Po začetnih pogovorih in načrtih posega sledi pregled ustne votline in rentgenski posnetek zob. Glede na rentgensko sliko zob, pa se nato zobozdravnik odloči, ali so pogoji in zdravje v ustni votlini posameznika primerni, da se vstavijo zobni implantati. V kolikor je stanje pacienta ustrezno, se glede na vaše potrebe in želje zobozdravnik ali zobni kirurg odloči, kateri zobni implantat bo uporabil ter pripravi ustrezen načrt zdravljenja. Potem sledi le še to, da se s strani zobne ordinacije določi datum, ko bodo začeli s posegom vstavljanja zobnih implantatov.

Zobni implantati oziroma vsadki se praviloma vstavijo v približno pol ure, običajno se poseg opravi pod lokalno anestezijo. Najprej se s posebnim pripomočkom pripravi čeljustno kost, nanjo pa se nato s pomočjo različnih svedrov pripravi ležišče za zobni implantat. Glede na potrebe se lahko implantate dodatno zaščiti še z zapornim vijakom ali nastavkom. Če je potrebno, da se zobni vsadki zaščitijo z zapornim vijakom, je po približno 3-6 mesecih potreben še dodaten manjši poseg, pri katerem se pričvrsti celitveni nastavek na zobni vsadek. V kolikor se to ne naredi pa dodatni posegi niso potrebni in se začne okrevanje, šive pa se običajno odstrani teden ali dva po posegu. Celoten postopek se zaključi, ko se izdela nadomestek manjkajočega zoba, torej, ko se pripravi keramična krona, proteza ali mostiček, katero se potem pritrdi na zobni implantat.

Kakšni pa so možni zapleti pri vstavljanju zobnih implantatov? Po posegu se lahko pojavi rahla oteklina ali bolečine, ki običajno hitro izginejo.

Kakšne so cene implantatov v Sloveniji?

Poleg postopka pa je za vse, ki razmišljajo o zobnih vsadkih, relevanten podatek seveda tudi cena zobnih implantatov. Kakšne so torej cene implantatov v Sloveniji?

Gre za zobozdravstveni postopek, ki je sicer v osnovi kar drag, tako kot ostala zobna protetika, a je zagotovo več kot učinkovit. Zobni implantati so namreč v 95 odstotkih uspešni, njihova življenjska doba pa je dolgotrajna oziroma ob ustrezni negi pravzaprav doživljenjska.

Se pa seveda cene implantatov v Sloveniji razlikujejo tudi od posameznika do posameznika. Nekateri pacienti namreč rabijo zgolj en zobni vsadek, spet drugi morajo nadomestiti več izpadlih zob. Zato je najbolj pomembno, da se o ceni in postopku posvetujete z izbranim zobozdravnikom.

Poleg tega se lahko tako postopki kot tudi cene zobnih implantatov razlikujejo tudi glede na to, katero ambulanto boste izbrali za ta postopek ter kakšne vrste zobnih vsadkov boste izbrali. Obstaja namreč več različnih vrst zobnih implantatov. Izberete lahko vse od tistih najkvalitetnejših pa do tistih, ki so cenejši, a so pri njih posegi zato nekoliko omejeni. Cene implantatov v Sloveniji pa tudi postopke in mnenja ostalih strank je zato najbolje primerjati kar preko spleta različnih zobnih ambulant, ki izvajajo tovrstne postopke.

Zobni implantati Ljubljana

Poleg iskalnega niza cene implantatov v Sloveniji je zelo iskan podatek na spletu še zobni implantati Ljubljana. To seveda ne preseneča, saj je ravno iz osrednje slovenske regije največ prebivalcev, kar posledično pomeni, da je tam tudi največ pacientov, ki jih zanimajo zobni implantati. Koga pa torej izbrati, če se odločate za zobne vsadke v Ljubljani in okolici?

Pri pojmu zobni implantati Ljubljana se zagotovo lahko izpostavi kirurgija Debevc, kjer delujejo strokovnjaki s področja zobne implantologije, ki imajo dolgoletne izkušnje. Poleg izkušenj se udeležujejo tudi rednih izobraževanj s področja zobne protetike, zaradi katerih lahko posledično brez težav konkurirajo tudi tujim zobnim ordinacijam. Uporabljajo tudi najkvalitetnejše zobne vsadke, pri posegih so natančni in zagotavljajo dolgoročni uspeh. Na voljo imajo tudi brezplačno posvetovanje, na katerem vam lahko glede zobnih vsadkov in cene le teh natančno svetujejo. Čakalne dobe za preglede, posvete in posege pa so kratke, kar pomeni, da boste lahko imeli zobne implantate vstavljene v zgolj nekaj mesecih. Če se torej na spletu še vedno sprašujete glede pojma zobni implantati Ljubljana, je prava izbira kirurgija Debevc.

Čas je, da pozabite na manjkajoče zobe, slabo ustno zdravje ter težave z žvečenjem in govorom. Tukaj so zobni implantati, ki bodo rešili vaše težave in vam povrnili popoln nasmeh ter zdrave zobe.