Talno gretje za toplo zimo

Talno gretje je vedno bolj moderen način ogrevanja, čeprav je kot tako poznano že zelo dolgo, celo že iz rimskih časov, ko so za prenos toplote služili kar dimni plini, ki so potovali po kanalih pod hišo. Danes pa je talno ogrevanje zelo cenjeno tudi zato, ker je vedno več študij, ki govorijo, da je ta vrsta ogrevanja zelo koristna za naše zdravje.

talno gretje

Talno gretje lahko položimo v katerikoli prostor želimo, paziti moramo le, kakšno talno oblogo bomo dali čez. Niso vsi materiali dovolj trpežni na visoke temperature, zato se pred vgraditvijo talnega gretja pozanimajte, kakšno talno oblogo je najboljše, da uporabite. Pri talnem gretju so cevi položene v tla in tako voda poteka po ceveh in se prenaša na talno konstrukcijo in seva v zrak, ter tako greje prostor. To je zelo dober način ogrevanja, saj s tem ko imamo topla tla in hodimo po njih, dobro vpliva na naše zdravje in na prekrvavitev, kar je še posebej pomembno pri starejših otrocih. Talno gretje je super zadeva tudi, če imate otroke, saj so otroci zelo radi bosi in vam tako ni treba skrbeti, da bi se prehladili. Je pa ta vrsta ogrevanja super tudi kot kombinacija z ostalimi ogrevalnimi viri. Pozimi se veliko pozna, če je v hiši talno gretje, saj se prostor hitro ogreje, pa tudi dolgo časa ostane ogret, kar je zelo opazno ob zelo nizkih zunanjih temperaturah, saj se prostori v hiši zlepa ne ohladijo, oziroma ostanejo topli do naslednjega vklopa peči.

Talno gretje lahko položite tudi brez, da polagate cevi. Lahko kupite imitacijo talnega ogrevanja, oziroma take grelne trakove, ki jih položite pod talno oblogo. Cenejša varianta, vendar še ni dovolj raziskana, zato se je treba pred uporabo dobro informirati o varnosti. V vsakem primeru od ponudnika za talno ogrevanje zahtevajte vso dokumentacije, certifikate in navodila o varni uporabi.