Kako vam lahko strokovnjak s področja prehrane pomaga

Nutricionist, prehranski terapevt, dietetik, športni dietetik, registrirani dietetik – toliko različnih nazivov in izrazov uporabljajo strokovnjaki, na katere se lahko greste po strokovno pomoč s področja prehrane. Tisti, ki iščejo pomoč pri vprašanjih v zvezi s prehrano in življenjskim slogom, preobremenjeni in zmedeni glede tega, kateri strokovnjak bo najbolj ustrezal njihovim potrebam. Kljub obsežnemu seznamu nazivov in izrazov, ki se uporabljajo za opis strokovnjakov, ki delajo na področju prehrane, so ključni nazivi, ki jih morate poznati: dietetik, strokovnjak za prehrano, nutricist in prehranski terapevt.

nutricist
Dietetiki uporabljajo svoje znanje o prehrani, da bi posameznikom, ki iščejo nasvet o bolezni in splošnem zdravju, pomagali sprejemati poučene odločitve o izbiri hrane in življenjskem slogu. Dietetiki delajo v različnih okoljih. Njihovo strokovno znanje je mogoče uporabiti individualno za zdravljenje kompleksnih stanj pri posamezniku ali v širšem obsegu, kot je obveščanje širše javnosti o prehranski in zdravstveni politiki ali izobraževanje drugih zdravstvenih delavcev ali skupin skupnosti o prehrani. Ne glede na situacijo mora dietetik uporabiti znanje, ki je podprto z dokazi, raziskavami in poskusi, v nasprotju z nasveti, ki temeljijo na osebnem mnenju in prepričanjih ali na čemer koli drugem.
Dietetiki so bistveni sestavni del zapletenega stroja, ki vključuje veliko različnih skupin strokovnjakov, ki sodelujejo pri zdravljenju zapletenih stanj. To pomeni, da se lahko posvetujete z dietetikom, da vam pomaga pri okrevanju motnje hranjenja, ali pa ga lahko poiščete nasvet za pomoč pri prebavnih motnjah, sindromu kronične utrujenosti ali za oblikovanje prehranjevalnega programa za posameznika, ki kot del potrebuje posebno dieto. njihovega zdravljenja; na primer pri bolnikih z rakom, HIV/aidsom in sladkorno boleznijo. Prav tako bodo lahko svetovali o ohranjanju optimalnega prehranskega statusa, ko bodo pacienti želeli raziskati, kaj velja za “alternativne terapije”, kot je izključitvena dieta ali dieta za avtizem.
Nutricionisti običajno delajo za javne organe ali vlado, nekateri delajo tudi zasebno s strankami. Na splošno svetujejo o vprašanjih zdravja in prehrane ter oblikujejo informacije za javnost ali za delodajalce. Ker naziv nutricionist ni zakonsko zaščiten, vam svetujemo, da preverite, ali je bil izbrani strokovnjak ustrezno usposobljen.