Nemška voščilnica vam neželi nič lepega

Nemška voščilnica neprinaša nič lepegaOd pričetka leta 2014, kroži po elektronskih predalnikih nemška spletna pošta, s škodljivo raunalniško kodo v njej. V začetku leta so prihajali računi v nemškem jeziku. Seveda, kot normalna oseba sta začudeni in si to pogledate. No ravno v tem trenutku pa ste s tem okužili tudi vaš računalnik. Ko se je razvedelo, da je račun prevara in virus, pa se je sedaj v prazničnih dneh pojavila nenavadna nemška voščilnica. Na SI-CERT-u pravijo, da naj ne klikamo povezave v sporočilu. Nemška voščilnica nima znanega pošiljatelja.

Kaj narediti da nam “Nemška voščilnica” ne pokvari prazničnega vzdušja?

Najboljša obramba pred to zlonamerno računalniško kodo je zdrava pamet. Preprosto prezrite elektronska sporočila vam neznanega pošiljatelja. Če neveste zakaj in od koga ste jo prejeli, so to glavni vzroki za nekaj slabega.

Kako da je prišla Nemška voščilnica do slovenskih uporabnikov?

Razlog je preprost. Nemška voščilnica je bila narejena predvsem za nemški trg. Vendar, ko se uporabnik oziroma računalnik okuži s to zlonamerno kodo, ta pošilja to naprej vsem svojim shranjenim stikom. Kot verižno sporočilo, vendar ta ne prinaša nič lepega.

Nemška voščilnica naj bi bila e-bančni trojanec. Ta Trojanec, naj bi ciljal na različne finančne inštitucije po evropskih državah. Če ste bili žrtev te nemške voščilnice je za razkuževanje potrebna posebna programska oprema. Najbolje to lahko opravi kakšen offline pregledovalnik ali antivirusni program. Seveda, pa je še vedno najboljše, da prezrete taka sporočila in jih preprosto samo zbrišete.