Kamin ustvarja prijetno atmosfero, pri postavitvi pa morate biti pozorni na nekaj malenkosti

Ogenj je že od nekdaj znan kot vir toplote in svetlobe. Ob njem so se greli že naši prapra…predniki, ko so ugotovili, da je pečeno meso boljše od surovega, so nad ognjem pekli meso, ko so želeli osušiti mokra oblačila, so jih obesili nad ogenj, z njim so odganjali živali itd. Z razvojem civilizacij se je njegova uporaba preselila tudi v zaprte prostore in tako so nastali kamini. Ponudba kaminov na drva je danes res ogromna, veliko podjetij se ukvarja z izdelavo takšnih in drugačnih kaminov, zato se je pri nakupu včasih kar težko odločiti za ponudnika. Če kamin kupujete prvič, tudi ne morete vedeti, na kaj vse morate biti pozorni, kakšen kamin se splača kupiti in podobno, zato le preberite članek do konca, saj boste dobili odgovore na ta in še nekatera druga vprašanja.

kamin

Vzemite si čas zase in uživajte ob prijetnem prasketanju ognja v kaminu.

Kamini v prostor prinašajo toplino in estetsko dovršenost

Gotovo ste že bili pri prijateljih, ki imajo nekje, običajno v dnevnem prostoru, postavljen kamin. Gre namreč za vse bolj priljubljen element v sodobnih hišah, ki že z estetskega vidika vzbudi veliko pozornosti. Ne glede na to, ali gre za prave ali za umetne kamine, ti vedno izgledajo lepo, privlačno in umirjeno. Nekatere zvok gorenja drv tudi sprošča in kar priznajte, da tudi vi uživate v zimskih večerih, ko lahko s skodelico vročega čaja ali čokolade sedite na naslanjaču ob kaminu in se povsem sprostite. Kamini dajejo občutek topline in lepo dopolnijo vsak prostor. Kamini se lepo zlijejo tako z novejšim in rahlo neobičajnim pohištvom, kot s tistim bolj klasičnim. Vse je stvar okusa, na voljo pa je toliko različnih kaminov, da se bo eden gotovo prilegal vašemu stilu.

kamin

Kamini so danes vse bolj priljubljen element v hišah.

Kako izbrati pravo mesto za postavitev kamina?

Da bi bilo delovanje kamina kar se da brezhibno in da bi bilo poskrbljeno za varnost, je dobro upoštevati nekaj nasvetov strokovnjakov. Vsekakor je treba zagotoviti ustrezno podlago, očiščen dimnik in dovod zraka. Na mestu, kjer bo stal kamin, ne sme biti talnega ogrevanja. Postaviti je treba trdne temelje, da se ne bi kasneje prostor začel posedati, s čimer bi nastale številne poškodbe, delovanje kamina pa ne bi bilo več tako učinkovito. Izbrati morate tudi pravi dimnik. Dimnik odvaja dim, zato je ključni del vsakega ogrevalnega sistema. Če boste kupili napačen dimnik, potem boste lahko imeli kar precej težav, na primer to, da vam bo dim uhajal v prostor, kar je zelo neprijetno, lahko celo nevarno.

Cel ogrevalni sistem je torej sestavljen iz treh komponent – dimnika, ogrevalne naprave in dovoda zraka. Vsi trije elementi skupaj zagotavljajo brezhibno in učinkovito delovanje samega kamina.

kamin

Kamin ustvarja topel in prijeten videz.

Kakšen kamin izbrati?

S tem vprašanjem se boste srečali, ko boste prišli v trgovino in boste videli, da obstaja vrsta najrazličnejših kaminov. Kako v tej množici izbrati pravega? Prvi korak je vsekakor ta, da se posvetujete s strokovnjakom. Ta vas bo seznanil z dejstvom, da obstajajo prostostoječi in vgradni kamini, predstavil vam bo tudi prednosti in slabosti enega in drugega. Pri vgradnem kaminu lahko sami izbirate kaminski vložek in po lastni želji oblikujete kaminsko oblogo. Pri prostostoječem kaminu pa imate nekoliko več svobode pri izbiri barve, modela, dizajna in velikosti. Odločiti se boste morali tudi, ali bi raje kamin na drva ali pelete – če imate lastna drva, potem je to vsekakor boljša izbira, saj ne boste imeli dodatnih stroškov z nakupom le-teh. Je pa res, da boste lahko na drva kurili le, ko boste doma, saj je treba drva ves čas ročno nalagati v kamin. Na koncu se boste morali še odločiti, kam ga boste postavili. Že dolgo namreč ne velja več, da mora kamin nujno stati ob steni. Z domiselnimi rešitvami in iznajdljivostjo, se ga da postaviti kamorkoli v prostor. Seveda se morate o tem predhodno posvetovati s strokovnjakom, ki bo ocenil, ali bi bila določena postavitev primerna in izvedljiva.

Ko ste šli čez vse te korake, je čas, da se končno lotite nakupa in kasneje postavitve kamina. Kmalu se boste lahko ob njem greli, srkali čaj ali ure in ure klepetali s svojimi najdražjimi.