Gume

Gume so edine točke, kjer se avto stika s podlago, zato je zelo pomembno kakšne gume imamo. Poznamo dve vrsti gum in sicer letno in zimsko gumo. Minimalni profil zimske gume je 4 mm letne pa 1,6mm. V primeru, da nimate tako globokega profila je potrebno obvezno zamenjati z novo saj poleg izredne nevarnosti so tu še izredno visoke kazni v primeru, da vas ustavi policija.Gume

Lete gume je potrebno 15.11 zamenjati za zimske, ki imajo večji profil in se bolj držijo ceste, razen v primeru, če imate v prtljažniku snežne verige. Po 15 marcu je spet dovoljena uporabe letnih pnevmatik. Pomembno je, da pnevmatike redno pregledujemo in ugotavljamo ali so nastale kakšne razpoke, preverimo obrabljenost gum, žeblji, kamenčki in podobno. Potrebno je tudi reden pregled tlaka v gumah. Koliko je potrebno gumo napolniti najdete na notranji strani vrat za gorivo.

Kadar kupujemo nove gume je potrebo, da gledamo na dimenzijah pnevmatike, ki so širina, velikost kolesa in velikost celega kolesa. Poleg tega je dobro vedeti, da na ni osi ni dobro imeti različnih proizvajalcev. Kriteriji za izbiro gume pa so kolikšna je zavorna pot pri večjih hitrostih, udobje (to pomeni ali guma proizvaja veliko hrupa in vibracij), kakšen je oprijem na cesti, ali privarčujmo kaj na gorivu in podobno.

Kdaj je potrebno gumo menjati? Gumo je potrebno menjati, če je predrta, če so preveč obrabljene kot to dovoljujejo predpisi, če je guma prestara, če je pnevmatika poškodovana ali uničena, če se je kar naenkrat obraba izredno povečala in če niso primerne (dobre) za naš avto.

Poznamo pa tudi celoletne pnevmatike, ki so primerne tako pozimi in kot tudi poleti. Vendar je v tem težava, ker takšne gume poleti niso tako učinkovite kot letne in niso tako učinkovite kot zimske po zimi.  Torej potrebno je redno pregledovanje, polnjenje in menjava gum.