Delo v tujini, ja ali ne?

Če se sprašujete to vprašanje, ali pa zakaj delo v tujini, potem se ustavite! STOP! Delo v tujini ni nekaj kar bi bilo zelo preprosto, oziroma ni takšno, da se usedete v avto, odpeljete čez mejo, tam dobite službo in to je to. Če mislite, da je tako, potem se motite. Če želite delati v tujini potrebujete vizum, katerega vam morajo odobriti za vrsto dela ki ga želite opravljati. Potem morate meti še en kup neke papirologije, razčistiti morate kako boste plačevali davke, kje jih morate plačati in še marsikaj.

delo v tujini

Druga past za delo v tujini je ta, da ko iščete službo izven svojih meja, se lahko zgodi, še posebej če ste ženska, da vam nekdo ponudi “predobro/sanjsko” službo. Lahko da takšni ponudbi nasedete in to boste storili le enkrat. Res je da po svetu obstajajo sanjske službe, za določene ljudi, vendar zmeraj preverite delodajalca ki vam takšno službo ponuja.

Delo v tujini je tudi rizično če ne pregledate pogodb, in dogovorov ne spravite še v pisno obliko ter podpis s strani delodajalca, saj se lahko v nasprotnem primeru zgodi da ste se zmenili za štirimestno plačilo v dolarjih ali eurih, potem pa se izkaže da ste plačani s trimestno cifro, ker si je “šef” premislil. Tako se potem tudi zavarujete proti prevaram. Delo v tujini tudi ni ravno enostavno, saj so lahko v tujini oziroma drugi državi drugačni zakoni, katerih se pač morate držati. Dobro je da te zakone preštudirate in se tako tudi zavarujete.

Delo v tujini je tudi nemogoče če tam nimate prebivališča, zato si ga je dobro urediti in prav tako preštudirati zakone o bivanju, da vas ne bodo nepričakovano izselili iz stanovanja v katerem ste si uredili prebivališče v času zaposlitve. Delo v tujini je lahko za nekoga zelo dobra odločitev, za druge pa slaba, zato preden sprejmete kakšno delo v tujini, dobro premislite.