Revmatološki pregled je neboleč, lahko pa vas reši marsikaterih tegob

Se soočate z bolečinami ali oteklinami v sklepih ali mišicah, pri čemer to ni posledica kakšne poškodbe? Vam lasje izpadajo v (pre)velikem številu, ste morda prekomerno utrujeni? Potem ne odlašajte in se še danes naročite na pregled pri osebnem zdravniku in ga prosite, da vas napoti na revmatološki pregled.

Kdaj vas bo zdravnik napotil na revmatološki pregled? Revmatologi obravnavajo dokaj širok spekter težav. K njim boste napoteni, če opazite kakršnekoli kožne spremembe, če se soočate z navali nenadne vročine ali če nenamerno izgubljate težo, če zjutraj čutite okorelost ali če se že dlje časa slabo počutite, imate bolečine v mišicah in sklepih itd. Revmatologi skozi pogovor in pregled diagnosticirajo vašo bolezen. Običajno gre za osteroartrozo, luskavico, putiko, revmatično polimialgijo, sindrom fibromialgije ali kaj podobnega. Vsekakor velja opozoriti, da si diagnoz nikoli ne postavljajte sami, ampak počakajte, da revmatolog opravi svoje delo.

revmatološki pregled

Revmatološki pregled je neboleč.

Revmatološki pregled je dokaj podoben ostalim pregledom pri specialistih in je povsem neboleč. Najprej se boste z revmatologom pogovorili o vaših težavah, pri čemer je pomembno, da mu vse zelo natančno opišete (tudi morebitne družinske diagnoze in podobno). Sledil bo pregled, kar pomeni, da vas bo revmatolog pregledal, pri čemer bo posebno pozornost namenil predelu telesa, ki vam povzroča skrbi. Velika verjetnost je, da vas bo po pregledu poslal še na dodatne preiskave, ki mu bodo pomagale natančno določiti diagnozo (morda vas bo poslal na odvzem krvi in urina, CT, ultrazvok, rentgensko slikanje ipd.). Ko bo imel čim več podatkov, vam bo lahko postavil diagnozo in vam svetoval glede nadaljnjega zdravljenja.

Revmatološke bolezni zajemajo širok spekter bolezni. Nekatere bolezni potekajo v blagi, skoraj neopazni obliki, druge se lahko razvijejo v težje oblike bolezni, v vsakem primeru pa je dobro, da se bolezen čim prej odkrije in se jo zdravi. Če imate torej težave, ki bi jih revmatolog lahko rešil, nikar ne odlašajte z obiskom zdravnika.