Za zdravstveno zavarovanje po 26. letu morate poskrbeti sami

Obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje moramo imeti vsi, če se želimo izogniti plačevanju visokih stroškov zdravstvenih storitev. Medtem, ko za obvezno zdravstveno zavarovanje poskrbi delodajalec, pa moramo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje poskrbeti sami. Še posebej pa je potrebno biti pozoren na zavarovanje po 26. letu starosti. Večina študentov pri teh letih konča svoje brezskrbno študentsko življenje in čas je za iskanje svoje prve zaposlitve.

S tem pa nastopijo tudi druge dodatne skrbi. Otroci, dijaki in študenti so po zakonu oproščeni doplačil za zdravstveno zavarovanje. Ko pa je konec študentskih let, je potrebno poskrbeti tudi za obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Za zavarovanje po 26. letu mora poskrbeti vsak posameznik, a šele po koncu študijskega leta, v katerem je dopolnil 26 let.

zavarovanje po 26. letu

Kje skleniti zdravstveno zavarovanje po 26. letu?

Kje in kako skleniti obvezno zdravstveno zavarovanje po 26. letu starosti, je odvisno od različnih dejavnikov. Če se zaposlite, vam bo obvezno zavarovanje kril delodajalec, če pa ostanete brez statusa in brez zaposlitve, morate obvezno zdravstveno zavarovanje urediti na območni enoti Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Ko imamo v mislih dopolnilno zdravstveno zavarovanje, je potrebno biti še bolj previden. Zavarovanje po 26. letu morate skleniti sami, in sicer pri eni izmed zavarovalnic, ki ponujajo tovrstno zavarovanje. Odločitev je prepuščena vsakemu posamezniku posebej in je v največji meri odvisna od višine premije in dodatnih paketnih ugodnosti posamezne zavarovalnice.

Višina zavarovalne premije za zavarovanje po 26. letu

Morda bi si kdo mislil, da se višina premije za dopolnilno zavarovanje razlikuje glede na starost zavarovancev, vendar temu to ni tako. Višina premije je za mlade popolnoma enaka kot pa za starejše občane, čeprav slednji koristijo veliko več zdravstvenih storitev. Je pa namesto tega veliko bolj pomembno, da dopolnilno zavarovanje po 26. letu sklenete takoj, ko je to mogoče.

Glavni razlog za to je, da si z vsakim letom neplačevanja dvignete premijo za dodatne 3 %. Zato nikar ne odlašajte, ampak poskrbite za zavarovanje po 26. letu tudi zaradi večje socialne varnosti. Če bi na tehtnico postavili velike stroške zdravstvenih storitev in plačevanje premije za dopolnilno zavarovanje, bi sledne zagotovo pretehtalo odločitev.