Meglenke za avto so priporočljive ob gosti megli

Pravijo, da je najbolj neprijetno voziti ponoči ali v megli. In medtem, ko se dolge luči pri avtu namenjene za boljšo preglednost ponoči, so meglenke pomembna oprema pri megli. Kvalitetne meglenke naredijo močno spremembo, če je zaradi megle vidljivost zelo slaba. Problem nastane, ker nimajo vsi avtomobili serijsko vgrajenih sprednjih meglenk in spadajo pod dodatno opremo. Če ob nakupu avtomobila ni vključenih sprednjih meglenk, jih lahko kasneje kupite. Z razliko od njih, so zadnje meglenke serijsko vgrajene pri vseh avtomobilih.

Kakšne meglenke za avto izbrati?

Zadnje meglenke so rdeče barve, sprednje pa bele ali pa rumene. Glede na vaš tip avta je treba izbrati primerne meglenke s primerno žarnico. Večina se odloča za meglenke, ki imajo kromirano notranjost, saj so lepšega izgleda, med seboj pa se ločijo tudi v tem, ali je steklo prozorno ali motno. Pred nakupom meglenk, se prepričajte tudi, da so meglenke originalne oz. se ne razlikujejo preveč od originalnih. Samo dobra kvaliteta meglenk vam bo koristila v hudi megli.

Pravilna uporaba meglenk

Sprednjih meglenk ne smete uporabljati v vsakem primeru. Slovenska zakonodaja pravi, da lahko meglenke za avto prižgete šele takrat, ko vidite manj kot 50 m pred seboj. Takrat ne smete voziti več kot 50 km/h, saj v nasprotnem primeru meglenke ne pomagajo. Ob gosti megli je dovoljeno prižgati tudi zadnje meglenke, ki opozarjajo na vašo prisotnost. Meglenke je potrebno ugasniti, ko ste v koloni.

Ni skrivnost, da meglenke za avto naredijo celoten videz bolj estetski. Nekateri so celo ljubitelji prižganih meglenk, ko za to ni potrebe, saj jim je všeč svetloba. To definitivno ni dovoljeno, saj prižgane meglenke ob navadnem dnevu slepijo ostale udeležence v prometu, kar lahko pripelje do nesreč. Torej, meglenke za avto so izjemno uporabne, ko se jih uporablja pravilno in lahko preprečijo marsikatero nesrečo v meglenih dnevih in nočeh.