Prihodnost zdravljenja: transkranialna pulzna stimulacija

Vsi smo že slišali za Alzheimerjevo bolezen in kakšne posledice s seboj prinaša. In prav nihče je ne želi blizu svoje družine. Vendar pa se včasih zgodi ravno to – kako takrat ukrepati? V Centru fizioterapije Ljubljana (https://www.nevrocenter.si/) izvajajo posebno metodo nemedikamentoznega zdravljenja, ki se imenuje transkranialna pulzna stimulacija (TPS).Gre za sodoben terapevtski postopek, ki zmanjšuje simptome Alzheimerjeve bolezni.

Že na začetku naj poudarimo, da zdravila za to zahrbtno bolezen žal še ne poznamo – nenazadnje govorimo o nevrodegenerativni bolezni, katerih zdravljenje je še danes zavito v oblak skrivnosti. Vendar pa zahvaljujoč napredku v medicini in znanosti, že poznamo številne terapije, ki učinkovito upočasnijo napredovanje bolezenskega stanja in bolnikom omogočajo dostojno in kar se da kakovostno življenje.

transkranialna pulzna stimulacija

Spoznajte TPS terapijo

Alzheimerjeva bolezen prizadene celotno družino. Čeprav je stanje neozdravljivo, pa smo v zadnjih letih na tem področju dosegli občuten napredek. Zdravila, ki jih uporabljamo, lahko namreč uspešno pomagajo stabilizirati duševno zmogljivost in upočasniti napredovanje simptomov. Poleg medicinskega zdravljenja pa se vse pogosteje uporabljajo tudi številne sočasne terapije, katerih cilj je spodbujanje in ohranjanje duševnih sposobnosti ter izboljšanje splošne kakovosti življenja. Na tak način pa se obolelemu omogoči dostojno in dokaj samostojno življenje, družino pa močno razbremeni.

Ena izmed terapij, ki so pokazale občutno izboljšanje pri pacientih je transkranialna pulzna stimulacija, za katero veljajo sledeča dejstva:

  • TPS se lahko uporablja pri bolnikih z blago do zmerno Alzheimerjevo boleznijo – zato je zelo pomembno, da je le ta pravočasno odkrita.
  • Glavni cilj terapije je spodbujati in ohranjati duševne sposobnosti ljudi z Alzheimerjevo boleznijo.
  • Med terapijo se s pomočjo posebne aparature akustični impulzi, ki nastanejo zunaj telesa, vnesejo v točno določene možganske regije, ki zahtevajo stimulacijo.
  • Sam postopek ne povzroča nobene bolečine, je varen in enostaven.
  • Terapija poteka v ambulanti, pod nadzorom usposobljene osebe.
  • Povprečna terapija traja 30 minut. Potrebno pa je v dveh tednih neprekinjeno izvesti 6 terapij, nato pa vsak mesec redno po eno terapijo.