Slabosti sistema ALL ON 4

Če ste izgubili zobe in se želite spet nasmehniti ter žvečiti kot nekoč, potem v zobozdravstvu lahko izbirate med različnimi rešitvami. Ena izmed njih je tako imenovani ALL ON 4. Več o tej metodi si preberite na www.ezobozdravnik.si/all-on-4-zobna-proteza-na-implantatih. Nekateri pacienti, ki si ne želijo klasične zobne proteze, se zaradi varčevanja z denarjem in pospešitve posegov najraje zanašajo na All on 4 in nato obžalujejo. Vas zanima, zakaj?

Danes vam bomo predstavili dve slabosti sistema na štirih zobnih implantatih, saj je pomembno, da že vnaprej poznate tudi morebitne slabosti tega postopka.

all on 4

 

Prva težava je čiščenje ostankov hrane. Vzdrževanje zobnih vsadkov pod zobno protezo je obveznost. Zato mora vsak bolnik redno skrbeti za zobno higieno vsak dan. Res je, da zobnih kron, ki nadomeščajo izgubljene zobe, ne more napasti karies, po drugi strani pa je res pomembno opozoriti, da morate še naprej pravilno izvajati ustno higieno. Ostanki hrane se še vedno kopičijo v ustih in to je pri storitvi All on 4 velika težava, saj se lahko ostanki hrane zadržujejo pod fiksno protezo in povzročijo vrsto neprijetnosti in težav, kot sta slab zadah in bolezen dlesni. Vse to pa lahko ogrozi obstoj implantatov, ki držijo protezo.

Druga težava je lahko stabilnost proteze, ki je pritrjena s tem sistemom. Sistem ALL ON 4 pomeni, da je celoten zobni lok pričvrščen s štirimi implantati. Povedano drugače to pomeni, da bodo samo štirje implantati držali 14 nadomestnih zob v zobnem loku. Med žvečenjem pa na naše zobe pritiskajo precej velike sile, ki bi lahko vplivale na njihovo stabilnost. Če imate svoje zobe, potem vsakega drži zobna korenina. Pri sistemu all on 4 pa tako samo štiri »korenine« držijo celotni zobni lok. V nekaterih primerih lahko zaradi tega prihaja do težav.

Kako torej preprečiti težave s sistemom zobne proteze na implantatih all on 4? Prvi težavi se izognete tako, da redno skrbite za ustno higieno in poskrbite, da bo vaša proteza na implantatih imela dolgo življenjsko dobo, v večini primerov, kar doživljenjsko.

Stomatologija je z razvojem pacientom ponudila tudi naprednejši, a nekoliko dražji opciji, imenovani All on 6 in All on 8. Gre za zobno protezo, ki je pritrjena na 6 ali 8 zobnih vsadkih. S tem načinom so zobne proteze stabilnejše in obstojnejše.