Poglejte si vreme Istra

vreme IstraEna najpomembnejših stvari, ki jih morate vedeti ko se odpravljate nekam na dopust je da veste kakšno vreme vas tam čaka. Če želite več izvedeti o vreme Istra si lahko to ogledate na:  http://www.vremehrvaskatakoj.com/vreme-istra.

Polotok Istra si ga lastijo Slovenija, Italija in v večini Hrvaška. Vreme Istra velja za eno zelo ugodnih saj leži na zelo dobri klimatski in tudi zemljepisni legi. Za vreme Istra to predstavlja zelo dobro mediteransko klimo za katero so tudi značilne kratke in pa deževne zime s tem pa tudi dolga in vroča poletja. Zime so seveda hladne saj se temperature gibljejo okoli 6°C medtem ko lahko med poletjem temperature narastejo tudi do 30°C. Zelo velik dejavnik glede vremena pa je tudi bližina morja saj se med zimo ohladi na približno 9°C. Toplota iz morja gre v ozračje in tako greje Istro. Po koncu zime pa sonce po cele dneve sije na nad Istro ter tako morje segreje na temperaturo 25°C.

Že pred leti so vedeli da je vreme Istra primerno tudi za vinogradništvo. To so ugotovili Rimljani, kateri so tudi prvi pripeljali vinske trte v Istro. Njim se gre zahvaliti, da lahko v Istri pokušamo tako odlična vina, kot so Refošk, Merlot, Teran, Šardone, Muškat in še veliko drugih. Če imate v mislih, da bi si med obiskom Istre ogledali tudi kakšne značilne vinske kleti, pa je priporočljivo, da si uredite prenočišče v bližini kleti.

Vreme Istra pa ni primerno le za vinogradništvo ampak tudi za oljke. Vreme Istra je namreč idealno za gojenje oljk, saj so jih gojili tudi pred Grki in Rimljani. Zaradi značilnega gojenja oljk, katere so gojili več let, pa Istrsko olivno olje spada med eno izmed najboljših olivnih olj. Poleg raznih kleti, kjer lahko pokušate vina pa boste imeli tudi priložnost, da olje poizkusite v tovarnah ali celo v zasebnih oljarnah.