Peleti – Ekološki način ogrevanja

Peleti so bio gorivo, narejeni iz stisnjenih organskih snovi ali biomase. Kupite jih lahko po ugodni ceni in poljubni količini na spletni strani https://www.peleti-ceneje.si/vodic. Pelete lahko izdelamo iz katere koli od petih splošnih kategorij biomase: industrijskih odpadkov in proizvodov, živilskih odpadkov, kmetijskih ostankov, energetskih rastlin in deviškega lesa.

Peleti

Lesni peleti so najpogostejši tip peletnega goriva in so na splošno izdelani iz stisnjene žagovine in z njimi povezanih industrijskih odpadkov, ki nastanejo pri žagi lesa, proizvodnje lesnih izdelkov in pohištva ter gradnje. Drugi viri industrijskih odpadkov vključujejo prazne sadne šopke, lupine palmovih jedrc, kokosove lupine in drevesne vrhove ter veje, ki med postopkom žaganja odpadejo.

Tako imenovani “črni peleti” so narejeni iz biomase inizdelani tako, da so podobni črnemu premogu in so razviti za uporabo v obstoječih elektrarnah na premog. Razvrščeni so po njihovi ogrevalni vrednosti, vsebini vlage in pepela ter po dimenzijah. Uporabljajo se lahko kot gorivo za proizvodnjo električne energije, komercialno ali stanovanjsko ogrevanje ter kuhanje. Izdelani so izredno gosti in se lahko proizvajajo z nizko vsebnostjo vlage (manj kot 10%), ki jim omogoča, da se uporabljajo za kurjavo z zelo visoko učinkovitostjo zgorevanja.

Njihova enostavna oblika in velikost jim omogočata samodejno vnašanje v peč z zelo natančno kalibracijo. Peč lahko napolnimo s pnevmatično napeljavo oziroma s postopnim polnjenjem. Njihova visoka gostota jim omogoča tudi kompaktno shrambo in transport na dolge razdalje. Po želji se lahko tudi transportirajo s uporabo posebne cevi iz tankerja do zalogovnika ali silosa, ki je na zemljišču stranke.

Peleti se proizvajajo s stiskanjem lesenega materiala, ki je najprej stisnjen skozi posebni stiskalnik, da bi zagotovil enotno maso, podobno testu. Ta masa se dovaja v stiskalnico, kjer se stisne skozi posebno ploščo, ki je prirejena z luknjami, ki so potrebne za določeno velikosti palet (običajno 6 mm, včasih 8 mm ali več). Visok pritisk stiskalnice povzroči, da se temperatura lesa močno poveča, lignin pa se rahlo plastificira, tako da tvori naravno “lepilo”, ki drži peleto skupaj, ko se ohladi.