Kako ugodno sestaviti namizni računalnik

Želimo si nov namizni računalnik, pa so tisti, ki jih lahko kupimo v trgovinah dragi ali pa ne ustrezajo našim potrebam. Ena rešitev preprosto, da si sami zgradimo računalnik. prednost pri tem je, da je takšen računalnik cenejši od že zgrajenih in pa, zgrajen je točno po naših potrebah. Druga rešitev pa je, da nekoga ki se s tem ukvarja, prosimo da nam zgradi namizni računalnik, seveda bo on hotel tudi kakšno plačilo vendar pustimo to.

Ta članek verjetno berete z namenom, da bi to znali narediti sami. Spomnim se, ko sem sam hotel zgraditi svoj prvi računalnik, pa sem bil prestrašen in zmeden, kaj če stvari ne bodo pasale skupaj, kaj če ne bom imel dovolj priključkov, kaj če katere komponente ne bom mogel uporabiti, ker bo druga v napoto… Vendar ko sem podrobneje potopil v komponente, prebiral, specifikacije, delal zapiske in meritve, brskal po internetu, sem kmalu ugotovil, da to niti ni tako težko. Kmalu zatem sem izbral dele ki sem jih potreboval in jih naročil, sedaj, odvisno od proizvajalca in zaloge, sem stvari dobil šele dva tedna po naročilu, vendar je bilo vredno čakati, še tisti dan, sem imel svoj  namizni računalnik.namizni računalnik

Prva stvar ki se jo morate vprašati, je, za koga in za kaj se bo ta računalnik uporabljal, za delo v tekstovnih dokumentih, programiranje, igranje iger, obdelovanje video posnetkov ali glasbe.  Potem pomaga tudi, na spletu najdemo kakšen program ali aplikacijo, ki na podlagi komponent ki jih izberete, odstrani tiste, ki niso kompatibilne, primer; izberete procesor ki ima podnožje AM3/AM3+, konfigurator pa vam izloči vse matične plošče, ki nimajo ustreznega podnožja, tako ste laho brez skrbi da stvari ne bi pasale skupaj. Jaz sem uporabil konfigurator na strani mlacom.si.

Po tem ko vemo za kaj bomo namizni računalnik uporabljali, izberemo ustrezne komponente. Osnovne komponente ki jih potrebujemo so matična plošča, procesor, RAM, napajalnik, to je osnova, večino matičnih plošč že ima integrirane grafične in zvočne kartice, tako da niso potrebne. tak namizni računalnik je OK za pisarniško delo. Za igranje iger, pa moramo dodati grafično kartico, za novejše igre naj bi imela kartica 2GB video spomina (VRAM), če nameravate uporabljati več monitorjev, bodite pozorni če grafična kartica to podpira, lahko se pa tudi odločite da boste uporabljali dve grafični kartici, seveda morajo biti te isti. Tisti ki pa urejate video posnetke in glasbo pa si boste verjetno tudi želeli kvalitetne zvočne kartice. Dobre komponente ki niso nujne vendar jih je dobro imeti za namizni računalnik so še CD/DVD ROM in pa čitalnik micro/SD kartic.

Upam, da vam je ta članek pomagal in da si boste tudi sami nekoč zgradili svoj namizni računalnik, ki bo zadovoljil vašim potrebam in ne bo močno udaril po denarnici.