Med je zelo zdrav za vas

Med je naravna sestavina, ki jo pridelajo navadne čebele v posebnih čebelnjakih. Čebele so zelo pomemben del ekološkega sistema, saj bi brez njih veliko rastlin poginilo. To je zato, ker ko čebela nabira prah za pridelavo meda, raznaša cvetni prah, ki ga uporabljajo rastline za razmnoževanje. Zaradi tega bi veliko rastlin, ki potrebujejo živali za razmnoževanje hitro izumrle. To bi povzročilo hudo naravno katastrofo, ki bi obsegala ne samo nas, ampak tudi vse živali, ki se prehranjujejo z različnimi rastlinami. Čebele so eden glavnih delov našega ekološkega sistema, ki poskrbijo za uravnovešenje celotne narave.

Velikokrat ne pomislimo, kako se med prideluje. Čebele v čebelnjaku naredijo gnezdo, v katerem pridelujejo različne snovi s posebnimi kemijskimi reakcijami. Ti procesi naredijo vse od samega čebelnega voska do posebne snovi, s katero se kraljica sama hrani. Kraljica je glavni del čebelnjaka, ker skrbi za red in za sam obstoj čebelnjaka. Ona je posebna čebela, ki nadzoruje vse čebele in je tudi sposobna razmnožitve. Ličinke, ki jih leže kraljica, bodo postale čebele, ki bodo prinašale cvetlični nektar do čebelnjaka. Obstaja pa še več vrst čebel od delavcev do zbiralcev.

med

Proces pridelave medu je dokaj preprost. Med se začne kot cvetlični nektar, iz njega pa čebele pridobijo preproste sladkorne kristale, ki se shranjujejo v čebelnjaku. Posebna oblika čebelnjaka in konstanto premikanje kril od čebel povzroči proces izhlapevanja, kar naredi zelo sladek tekoči med. Barva in okus meda je lahko različna, kar je vse odvisno od cvetja, od katerega je bil pridobljen cvetni nektar. Barva bo recimo zelo svetla, če je med narejen iz nektarja svetlih rož, in verjetno temnejša, če je narejen iz nektarja temnih rož.

En sam čebelnjak bo povprečno proizvedel približno 30 kilogramov mednega sirupa vsako leto. Osebe zaradi varnosti sebe in čebel potrebujejo posebne obleke za dostop do medu. Za osebo je obleka namenjena za obrambo pred čebelami, čebele pa varuje zato, ker ko čebela uporabi svoje želo na tarči, bo po nekaj minutah ali pa urah poginila, saj je želo del njihovih internih organov.

Velikokrat, ko se čebele počutijo ogrožene ali pa začutijo žuželko, ki ne bi smela biti v njihovem čebelnjaku, bodo to odstranile tako, da jo pokrijejo s svojimi telesi in začnejo vibrirati. Ta vibracija povzroči veliko temperaturo, ki ubije tudi najbolj razvito žuželko. Ko začutijo, da je žuželka poginila, se čebele vrnejo k običajnemu delu nabiranja nektarja. Njihov čebelnjak, iz katerega pridobivamo med, bodo čebele tudi varovale s svojim življenjem.