Kakšen je kakovosten šotor?

Ko bi radi kampirali na prostem, je seveda šotor najboljša izbira. Najprej morate vedeti, za koliko oseb šotor potrebujete. Potem pa še to, kako želite kampirati. Nekateri majo radi stalen prostor, drugi pa nomadski način. Za oba načina pa morate vedeti pred nakupom, kaj vse mora vsebovati kakovosten šotor, da boste v njem bivali varno pred vremenskimi razmerami. Najbolj zoprno je, če vas zebe ali ste mokri takrat, ko ej to najmanj potrebno. Da vam šotor odnese veter, pa je že kar mala katastrofa.

kakovosten šotor

Zato je dobro vedeti, na kaj morate biti pozorni pred nakupom šotora. Če želite kampirati v dvoje ali sami, je dovolj že majhen šotor za dve ali tri osebe. Pri bodite pozorni na to, da ima ta šotor zgornjo plast z zelo veliko odpornostjo proti vodnemu curku, da ga ne zmoči naliv, ki je včasih tudi dolgotrajne. Nato bodite pozorni na to, da naj ima ta šotor še notranji del, spalnico, ki je ločena od zunanjega zato, da se ne dotikate zunanjega dela, ker lahko tudi zaradi tega zmoči steno. Poleg tega boste bolj varni pred mrčesom in drugimi živalmi, ki hočejo vdreti v šotor, ker je suh, topel in seveda diši po človeku.

Obvezno mora šotor imeti nepropustno gumijasto dno, ki ima to plast dvignjeno od tal vsaj 30 cm, da v šotor ne vdre voda, ki teče po tleh, če ste šotor nerodno postavili na kraj, kjer se to zgodi. Zato je dobro malo poznati tudi naravo in njene zakonitosti. Potem morate preveriti, koliko ima šotor vrvic za privezovanje v tla ter kakšne kline ima. Klini za v tla morajo biti široki, dolgi in kavljasti, da jih veter ne spuli iz tal. Vrvic pa mora biti majanj 8, na vseh vogalih in še na sredinah sten. Dobro je zgoraj imeti še zračnik, pokrov za zrak, ki pa ima mrežo.