Kdaj je možno izplačilo dobička lastnikom podjetja

Izplačilo dobička sebi, kot lastniku podjetja, je odvisno od poslovne strukture, stopnje rasti vašega podjetja in drugih dejavnikov. Kaj pomeni izplačilo dobička za podjetje in kako se tega lotiti si poglejmo v nadaljevanju. Medtem ko samoplačevanje morda ni prva stvar, ki vam pride na misel, ko gradite podjetje, vam lahko poznavanje dejavnikov, ki jih je treba upoštevati, in uporaba pravilnega načina plačila poskrbita za uspeh, ko podjetje raste. Podjetnik, ki je lastnik, lahko črpa denar s pomočjo plače in iz dobička podjetja, kot to lahko enako naredijo drugi lastniki podjetja, ki jih je več. Dobro se je obrniti na pravnika, če vam te zadeve niso preveč blizu ali računovodjo in nekoga, ki se spozna na davke, da vam pomaga.

 izplačilo dobička
Plačujete si lahko redno plačo, tako kot bi si zaposleni v podjetju, pri čemer od svoje plače odtegnete davke. To je zakonsko zahtevano za podjetja, ki so strukturirana kot družbe ali družbe z omejeno odgovornostjo, ki so obdavčene kot družbe. Davčna uprava ima zahtevo za razumno nadomestilo, kar pomeni, da mora biti vaša plača primerljiva s tisto, ki bi jo prejel nekdo drug, ki bi opravljal isto delo v vaši panogi. Po potrebi lahko črpate denar v gotovini ali v naravi iz dobička svojega podjetja. Izplačilo dobička lahko črpate do zneska, ki ste ga vložili v podjetje, kar je znano kot lastniški kapital. Ni vam treba plačati davkov vnaprej vsakič, ko si izplačate, vendar je pametno, da redno namenjate denar za proračun za svoj davčni račun.
Obstajajo tudi drugi načini jemanja denarja iz vašega podjetja, kot so dividende in razdelitve, ki so tudi izplačilo dobička lastnikom. Ali in kako lahko uporabite te metode, je odvisno od strukture vašega podjetja. Računovodja vam lahko svetuje o prednostih in slabostih vsakega. Vaša specifična poslovna struktura, ne glede na to, ali gre za samostojnega podjetnika, partnerstvo, narekuje ali lahko prejemate plačo in/ali izplačilo dobička. Običajno lahko vzamete oboje, če ste samostojni podjetnik ali lastnik in solastnik družbe. Računovodja vas lahko popelje skozi zahteve in davčne ugodnosti vaše poslovne strukture.