Kako deluje biološka čistilna naprava in zakaj ohranja naravo

Biološka čistilna naprava je obvezna naprava za vse tiste stavbe, ki nimajo priklopa na javno kanalizacijo, da ne spuščajo umazanije in strupov v okolje. Tukaj je biološka čistilna naprava po ugodni ceni, ki bo zdržala celo večnost. Izberete lahko betonsko in pa tudi plastično. Ponavadi se slednje namestijo tam, kjer ni možnosti postavitve betonske naprave zaradi terena. Vsaka biološka čistilna naprava deluje na principu naravnih mehanizmov čiščenja, ki jih opravijo mikroorganizmi in bakterije v napravi.

biološka čistilna naprava

Električna biološka čistilna naprava je hitrejša in bolj natančna, ker sama uravnava pogoje znotraj naprave z vpihavanjem zraka, da pospeši postopke čiščenja odpadne vode, ker se potem bakterije in mikroorganizmi hitreje namnožijo in naredijo več dela. Ta naprava ima lahko dve posodi ali tri. Odvisno je, kako velika je stavba, koliko je uporabnikov in kako je umazana voda.

Biološka čistilna naprava v prvi posodi naredi aktivni mulj, ki se useda na dno posode, bakterije pa ga predelujejo. Nekaj ga uide naprej v drugo posodo skupaj s skoraj čisto vodo. Ostanki mulja se nato vrnejo nazaj v prvo posodo, čista voda pa odteče naprej in gre lahko v naravo brez posledic za okolje.

Mala biološka čistilna naprava varuje okolje, da se ne zastruplja in hkrati čisti odpadno vodo do čistega, zato ne ogrožamo podtalnice, torej pitne vode, ki jo potrebujemo mi in naši otroci. Ne samo, da je ta naprava po zakonu obvezna za vse stavbe, tudi vikende in gorske koče, kjer je umazana odpadna voda, ampak je tudi nujna za ohranitev našega planeta, da bomo še imeli okolje, v katerem bomo lahko zdravi brez nalezljivih bolezni in strupov.

Kako veliko napravo kupiti, vam bodo izračunali mojstri glede na velikost stavbe in vašo porabo vode. Tudi cena je od tega odvisna. Vkopana pa bo nekje blizu stavbe in se nič ne vidi ter ne sliši, preko nje lahko tudi hodite in vozite.