Ahilova tetiva je občutljiva in pomembna točka za hojo in tek

Ahilova tetiva je na peti, kjer smo najbolj občutljivi, zato je zdravljenje Ahilove tetive nujno, da lahko hodimo in se premikamo sami. Če je poškodovana Ahilova tetiva, jo je treba resno obravnavati, ker gre za bolečo in izjemno nerodno poškodbo. Takoj obiščite zdravnika, da vas napoti k ustreznemu specialistu, ki vas bo obravnaval naprej. Pri tem pa je dobro obiskati fizioterapevta, da vam pospeši zdravljenje Ahilove tetive, ki je na zadnji strani stopala oziroma noge in mora biti brezhibna za našo hojo.

Ahilova tetiva
Ahil je bil znan kot legenda iz preteklosti, ki so ga častili Grki kot nepremagljivega vojaka, ki ga je rodila mati boginja, katera pa ga je ob rojstvu držala za peto, ko ga je pomočila v vodo, da je bil nepremagljiv in ni bil ranljiv. Tam, kjer ga je držala, to je bila Ahilova tetiva, pa je bil edino ranljiv, zato je umrl, ko ga je nasprotnik zdel s puščico vanjo. Ta legenda veliko pove o tem, kako pomembna je ta tetiva za nas.
Poškodbe te tetive se največkrat zgodijo med športom, med tekom ali če nismo ogreti, ko se rekreiramo. Takrat se lahko Ahilova tetiva natrga in smo zaradi tega nekaj časa lahko slabo pokretni, na tisto nogo pa skoraj ni mogoče stopiti. Ahilova tetiva pa ni edina nadloga, ki nas lahko doleti v petnem delu noge, ampak se lahko pojavi tudi trn v peti, ki pa je izrastek kosti na peti, kateri zbada enako, kot če bi imeli v peto zaboden trn. Ta nadloga se odpravi z operacijo ni pa s skrbno fizioterapijo.
Izvajati je treba vaje in masaže ter tudi druge terapije, ki jih predpišeta zdravnik ter fizioterapevt in ortoped. Na srečo se ti dve nadlogi lahko pozdravita, vendar traja nekaj časa, slabo ste pokretni pa še bolečine lahko trpite. Pazite, da ne uživate preveč mlečnih izdelkov, ki to povzročajo in pa tudi, da se pazite pri športnih dejavnostih.