Ključni nasveti pri nakupu nove toplotne črpalke

Toplotne črpalke so postale ena najbolj priljubljenih in učinkovitih metod ogrevanja ter hlajenja domov. Ko se odločite za nakup nove toplotne črpalke, je pomembno imeti v mislih več dejavnikov, ki vplivajo na vaše dolgoročno zadovoljstvo in najboljšo učinkovitost sistema. Med drugim tudi možnosti financiranja ter prednosti izbire močnejše črpalke. Ko se odločite za ogrevanje vašega doma s pomočjo toplotne črpalke, imate največkrat na voljo dve možnosti. Prva je, da poiščete strokovnjaka, ki vam bo pomagal pri vsakem koraku, od svetovanja pri izbiri primerne črpalke pa vse do izvedbe ter priprave dokumentacije za pridobitev subvencije. Druga možnost pa je, da sami opravite raziskavo, kateri tip črpalke je najprimernejši za vaš dom ter nato najdete ustrezno podjetje za izvedbo. V vsakem primeru, je priporočljivo, da še preden opravite nakup toplotne črpalke,  pridobite čim več informacij o različnih vrstah toplotnih črpalk, njihovih lastnostih, učinkovitosti ter možnostih namestitve.

Od ideje do zagona

Pri izbiri toplotne črpalke je ključno upoštevati več dejavnikov, zato je priporočljivo, da vam pri tem pomaga strokovnjak, ki bo izračunal potrebno velikost, tip in učinkovitost toplotne črpalke. Na trgu so na voljo različne vrste toplotnih črpalk, kot so zrak-voda, voda-voda, zemlja-voda. Izberite vrsto, ki najbolje ustreza vašim potrebam, razpoložljivemu prostoru in proračunu. Pri gospodinjstvih je najpogostejši tip toplotne črpalke zrak-voda.

V obzir je potrebno vzeti tudi podnebje, kjer živite, kajti črpalka mora biti primerna za vaše podnebne razmere in posledično tudi potrebe po ogrevanju prostorov. Nekateri modeli so bolj primerni za hladnejše podnebje, medtem ko drugi delujejo bolje v zmernih ali toplih okoljih. Naslednji korak, ki bo ključnega pomena, je tudi pravilna dimenzioniranost. Izberite model, ki je primeren za velikost vašega doma in zadošča potrebam po ogrevanju, kajti prevelika črpalka bo porabila več energije in bo manj učinkovita, medtem ko premajhna ne bo zadostila vašim potrebam. Pomembno je tudi, da vam podjetje oz. strokovnjak, kjer boste opravili nakup, izračuna kakšno moč toplotne črpalke potrebujete, glede na velikost vašega doma in podnebne razmere na vašem območju. Pri izbiri podjetja za namestitev toplotne črpalke bodite pozorni na izkušnje, referenčne primere ter storitve, ki jih ponujajo. Kajti ni dovolj, da vam podjetje le proda toplotno črpalko, ampak je priporočljivo, da prejmete storitev na ključ. To pomeni, da boste pri enem izvajalcu lahko prejeli vse, od nakupa, montaže, zagona ter nenazadnje tudi servisne storitve za potrebe vzdrževanja.

toplotne črpalke

Zakaj izbrati močnejšo toplotno črpalko?

Močnejša toplotna črpalka bo bolje zadostila vašim potrebam po ogrevanju, kar pomeni boljšo učinkovitost sistema in nižje stroške obratovanja. Prav tako bodo takšne črpalke lažje obvladovale ekstremne vremenske razmere in zagotavljale stabilno temperaturo v vašem domu skozi celo leto. Zaradi manjše potrebe po delovanju na najvišji moči, bo delovanje črpalke tudi tišje. Posledično bo strošek ogrevanja nižji, saj pri nižjih temperaturah ne bo treba ali pa le minimalno, uporabiti dodatnega vira energije, kot je električni grelec. To bo tudi zmanjšalo obremenitev električnega omrežja, prav tako pa zmanjšalo tveganje za izpad varovalk (tudi v primeru sočasnega vklopa drugih električnih naprav v hiši).

Možnosti sofinanciranja

Po namestitvi toplotne črpalke lahko vložite dokumentacijo za morebitno pridobitev subvencije pri Eko skladu ali drugih ustreznih institucijah. Mnoge države, med njimi tudi Slovenija, ponujajo subvencije ter nepovratna sredstva za nakup in vgradnjo toplotnih črpalk. Za vse vrste toplotnih črpalk so na voljo subvencije, ki znašajo od 20 do 40 odstotkov celotne investicije.

Preverite tudi, ali imate možnost pridobiti finančno pomoč za nakup in kako izkoristiti te ugodnosti. Banke pogosto ponujajo posebne kredite in ugodna financiranja za naložbe v energetsko učinkovite tehnologije, kot so toplotne črpalke. Preverite ponudbo različnih bank ter izberite najbolj primerno možnost financiranja za vaše potrebe. Čeprav je začetna cena lahko višja, je v dolgoročnem smislu lahko bolj donosna naložba, saj bo bolje zadostila vašim potrebam in zagotavljala večje prihranke pri stroških energije.

toplotne črpalke

Pri nakupu je torej ključno izbrati model, ki najbolje ustreza vašim potrebam in željam. Ker toplotna črpalka izkorišča obnovljive vire energije, kot je zrak, voda ali zemlja, so stroški ogrevanja lahko občutno nižji v primerjavi s tradicionalnimi ogrevalnimi sistemi. To lahko prinese dolgoročne prihranke pri energiji. Upoštevajte učinkovitost sistema, velikost, možnosti financiranja ter prednosti izbire močnejše toplotne črpalke, da bo vaša naložba v energetsko učinkovito ogrevanje doma prinesla ne samo naložbo v ogrevalni sistem, temveč tudi v prihodnosti.