Zdravilna aloe vera zdravi kožo in je tudi užitna

Aloe vera je izjemno zdravilna rastlina, ki se uporablja za kožo. Vendar je aloe vera za zdravje koristna tudi na druge načine, saj je užitna sorta tudi za uživanje. Je se lahko liste kor solato ali se iz nje naredi sok, ki ga danes srečamo že skoraj v vseh trgovinah. Najpogosteje pa boste seveda naleteli na kreme za kožo, saj je ta rastna že tisočletja znana po tem, da zdravi kožo. Manj je znano, da so nekatere vrste užitne tudi kot jed ali sok, vendar vi zdaj to veste.

aloe vera
Aloe vera, ki je primerna za zdravljenje kože, ni primerna za uživanje, zato morate biti previdni, če jo boste nabavili za zunanjo uporabo ali za uživanje. Od preverjenih vrtnarjev nabavite užitno alojo, da ne boste naredili napake in uživali tisto, ki ni užitna in je dejansko strupena. Tudi užitna se ne uživa v velikih količinah, ampak le majhen list ali delček lista, ki je krhek in poln soka, ker je aloe vera dejansko kaktus.
Aloe vera izhaja z tropskih krajev in je večinoma v toplih krajih razširjena, pri nas na Jadranu. Ta rastlina lahko zraste izjemno velika v toplih krajih medtem, ko v notranjosti lahko raste v lončkih in mora biti obvezno pozimi na toplem, drugače bo odmrla. Če imate težave s kožo, enostavno odrežete list, ga razpolovite in z mesnatim delom lista, ki je poln soka, mažete po predenih, kjer imate težave s kožo.
Medtem ko užitno alojo, ki ima majhne bodice, katere le odstranite pred zaužitjem, lahko narežete na tanke kolobarje in jo daste med solato. Nekaterim je neprijetna za uživanje zaradi sluzi, ki jo oddaja, vendar je ravno ta sluz izjemno zdravilna. Če pa ne želite sami aloje gojiti, pa jo seveda lahko kupite v trgovinah kot dodatek k hrani v različnih oblikah, predvsem, kot sok za uživanje in kot kremo za mazanje po koži oziroma zunanjo uporabo.